Choď na obsah Choď na menu
 


20. 2. 2019

Starostlivosť o TD

VÝŽIVA

Odporúčame podávať kvalitné granulované krmivo pre psov:

- od príchodu šteniatka až do veku 1,5 roka resp. do 2 rokov typ krmiva pre šteniatka a mladých psov velkých plemien v množstve podľa návodu na obale krmiva vzhľadom na aktuálny vek a váhu šteniatka, resp. mladého psíka. Dennú dávku krmiva do veku 6 mesiacov šteniatka rozdeľujeme na tri časti – ráno, obed, večer, neskôr iba na dve časti – ráno a večer. Do veku 6 mesiacov šteniatka granule najprv zalejeme teplou vodou, necháme nabobtnať a podávame premiešané po vychladnutí. Neskôr stačí granule zaliať vlažnou vodou a hneď podať psíkovi bez nabobtnania. Niektorí psíkovia majú radšej suché granule, musia mať však k dispozícii dostatok vody na zapitie.

- od veku 1,5 roka resp. 2 rokov podávame typ krmiva pre dospelých psov velkých plemien resp. podľa nárokov určitého psíka. 

Psík musí mať neustále k dispozícii dostatok čerstvej pitnej vody (denná spotrebav dospelosti je okolo 2,5 l, v lete aj vyššia). Veľmi dôležité je psíka neprekrmovať  a dávať mu len predpísané množstvo krmiva – prípadne aj menej ak mu to stačí-, ktoré sa mení s vekom a váhou šteniatka pomerne rýchlo takže treba váhu šteniatka často sledovať a tomu prispôsobovať množstvo krmiva. Tiež nie je vhodné dávať psíkovi inú stravu než je špeciálne krmivo pre psíkov, ľudská strava je pre psíka nezdravá a zbytočná. Ako odmenu pre psíka používame len pamlsky určené pre psíkov. Občasným spestrením stravy môže byť malé množstvo jogurtu alebo prevareného mlieka, najlepšie kozieho, ale len ak ho psík znáša, niektorí po ňom majú hnačky.

HYGIENA

Mimo obdobia pĺznutia stačí psíka prečesať raz týždenne, v období pĺznutia (marec-jún) treba odumretú srsť vyčesať každý deň. Dĺžka pĺznutia je individuálna, 3 týždne až 2 mesiace. V období od apríla do októbra v oblastiach s vysokým výskytom kliešťov je dobré psíka proti nim chrániť niektorým z dostupných veterinárnych prostriedkov, ktoré sú väčšinou účinné aj proti blchám. Tibetské dogy väčšina majiteľov kúpe raz do roka tesne po vypĺznutí, so špeciálnym šampónom pre psov proti lupinám. Častejšie kúpanie, pokiaľ sa psík velmi nezašpiní nie je nutné.

Samozrejmosťou je pravidelné čistenie uší, aspoň raz za 2 týždne, v lete aj častejšie. Na čistenie uší je dobré psíka zvykať odmalička, pomaly a postupne nikdy nie na silu.

Zuby psíkov sa najlepšie čistia prirodzene okusovaním veľkých najlepšie teľacích kĺbov alebo špeciálnych kostí určených na čistenie zubov.

VÝCHOVA

Tibetská doga je výborný rodinný pes milujúci svojich ľudí, ale tiež perfektný strážca. Je pomerne nedôverčivá voči všetkému novému a neznámemu, preto je veľmi dôležitá jej skorá a dobrá socializácia. Musíte ju už od šteniatka zvykať na všetko, čo budete od nej v budúcnosti požadovať. Preto berte so sebou šteniatko napr. do centra mesta, do obchodu, reštaurácie, na miesta kde je veľa ľudí, zdravých psíkov (s ich majiteľmi), zvykajte šteniatko na cestu autom (nemalo by papať aspoň 3 hodiny pred cestou), ak potrebujete aj na cestu autobusom, vlakom, vo veku 5-6 mesiacov ho zoberte pozrieť sa aj na prvú výstavu psov.........

Čo sa týka výcviku, tibetská doga je nezávislý, samostatný a sebavedomý pes (k tomu bol vo svojej domovine – v Tibete vedený), ktorý Vás nikdy nebude slepo poslúchať ako napr. nemecký ovčiak. Avšak samozrejme musí byť ovládateľná, musí poslúchať základné povely a musí Vás rešpektovať ako svojho pána. Cvičte ju pomaly (učí sa pomaly ale zasa na trvalo) a trpezlivo (bez sily, odmenou docielite oveľa viac), dôležité je najmä získať si jej dôveru a priateľstvo.Veľmi vhodné je navštevovať aj napr. výcvik spoločenských plemien resp. školu pre psov (POZOR-preskakovanie cez prekážky nie je pre TD vhodné!!!), nikdy však nečakajte že tibetská doga bude plniť povely s takým nadšením ako iné plemená :o))))))))))))))) Na druhej strane majitelia tibetských dog oceňujú na nej jej samostatnosť, vlastný rozum, rozvážnosť a verné priateľstvo na celý život :o))))))))))

POHYB

Tibetská doga patrí k molosovitým plemenám, teda plemenám s pomerme vysokou váhou a ťažkou kostrou. Hoci teda je schopná pomerne veľkých fyzických výkonov, atletika určite nieje jej silnou stránkou. Zvlášť šteniatko až do veku 1,5 roka by sme sa mali zaťažovať len primerane, teda žiadne dlhé túry, jogging, beh popri bycikli, preskakovanie prekážok, chodenie po schodoch. 

Vhodné sú prechádzky, najlepšie aj s možnosťou vhodného priestoru kde môžete pustiť psíka na voľno, aby si pobehal toľko koľko sa mu žiada. Ak takýto priestor nemáte, je vhodné na venčenie psíka používať samonavíjacie vodidlo, ktoré dáva psíkovi určitú voľnosť. Malé šteniatko venčíme 4-6 krát denne  po cca 15 min, hlavne vždy po prebudení a po napapaní šteniatka, lebo v tomto období je dôležité naučiť šteniatko čistote. Od 5.-6. mesiaca stačí venčiť 3-4 krát denne po cca 20-30 min, závisí to od rýchlosti s akou sa šteniatko naučí čistote. Dospelého psíka väčšinou stačí venčiť 2 krát denne po 45 min.